De pioniers vertellen

De Marokkaanse arbeidsmigratie in 50 verhalen van Marokkaanse gastarbeiders en Nederlanders

boek-voorkant

Titel: Een halve eeuw in Nederland

Auteurs: Sahin Yildirim, Ineke van der Valk en  Hanina Ajarai

ISBN: 978-90-80715-12-7

Aantal pagina’s : 284 pagina’ ( met illustraties)

Dit is voorlopig het laatste boek waarin de persoonlijke ervaringen van de eerste generatie gastarbeiders met haar komst naar Nederland centraal staan. Alle facetten van hun dagelijks leven komen aan bod: het werk, het pensionleven, de buurt, de taalproblemen, de gezinshereniging, de relatie met de Nederlanders, maar ook hun cultuur, sport, politiek en niet te vergeten hun religie. Vijftig persoonlijke verhalen

uit de eerste hand, verlevendigd met foto’s uit privé-albums, werpen een bijzonder licht op deze periode uit de Nederlandse geschiedenis. Na de eerste generatie Turkse migranten vertelt nu ook de eerste generatie Marokkanen haar verhaal.

Şahin Yıldırım heeft in 2014 het boek 50 jaar, 50 verhalen- over de Turkse migratie in Nederland gepubliceerd. In 2012 was hij coördinator van de tentoonstelling De Prins en de Pasja bij het Nationaal Archief in het kader van 400 jaar handelsbetrekkingen Nederland-Turkije.  Yıldırım heeft daarnaast diverse bestuurlijke functies bij maatschappelijke organisaties en werkt op dit moment als projectleider voor Atlas Cultureel Centrum.

Dr. Ineke van der Valk is verbonden aan de Universiteit van Amsterdam voor het project Monitor Islamofobie. Zij studeerde onderwijskunde en etnische studies en promoveerde in het raakvlak van tekstwetenschap en sociale wetenschappen.  Zij werkte eerder als opbouwwerker en beleidsadviseur.Haar publicaties gaan over racisme, islamofobie, beeldvorming, mensenrechten, burgerschap en inburgering en migratiegeschiedenis, zoals Harde Werkers, de geschiedenis van migranten langs Rijn & Lek (1945-1985).

Hanina Ajarai is journalist en schrijft een wekelijkse column voor het AD. Na haar studie aan de Universiteit Leiden werkte ze onder meer als redacteur bij nrc.next. In 2006 bracht zij het boek Land van werk en honing uit, dat zij samen met Marjolijn van Heemstra schreef.