Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) telde Nederland het afgelopen jaar (2017) zo’n 467.000 gemengde huwelijken. In totaal zijn er meer dan 650.000 geregistreerde gemengde relaties, zo’n 32 procent meer dan in 2001. Eén op de zes relaties is op dit moment gemengd. Het huwelijk van onze koning Willem-Alexander en koningin Máxima is mogelijk het bekendste voorbeeld van zo’n liefdevolle verbintenis in onze multiculturele samenleving.

De cijfers tonen het aan: gemengde liefdes zijn en hebben de toekomst. En we kunnen veel van hen leren: over  samenleven, elkaar willen begrijpen en bereiken, en daarvoor verschillen willen overbruggen, ondanks het verschil in culturele achtergrond.  Ze tonen aan dat respect en wederzijds begrip heel goed mogelijk zijn.

Om de liefdeslessen van gemengde stellen toegankelijk te maken voor een breed publiek, hebben we het initiatief genomen tot een bijzonder project,  waarin we op zoek zijn gegaan naar de persoonlijke verhalen van gemengde stellen.  Het project bestaat uit een boek met persoonlijke verhalen, een reizende fototentoonstelling, een educatief programma, diverse lezingen en dialoogbijeenkomsten. Met  dit project hopen we  de multiculturele samenleving te versterken.

Boek: Grenzeloze liefdes

De afgelopen paar maanden hebben vier auteurs (Sahin Yildirim, Yvette Kopijn, Laura Schalkwijk en Daniela Tasca) persoonlijke verhalen verzameld  van gemengde stellen, die gebundeld zijn in  het boek ‘Grenzeloze liefdes’. In het boek vertellen  24 stellen van verschillende ‘afkomst’ – meestal Nederlands in combinatie met een andere culturele achtergrond, zoals Italiaans, Spaans, Turks, Marokkaans, Grieks, Indisch, Surinaams, Antilliaans, Pools , Bulgaars, Kaapverdisch, Portugees en  Brits – hun romantische, grappige, dramatische, complexe liefdesverhalen. Tezamen geven de verhalen  inzicht  in hoe gemengde liefde beleefd en ervaren wordt – niet alleen door de stellen zelf, maar ook  door  familie, vrienden en de brede sociale omgeving.  De verhalen bevatten  een aantal terugkerende thema’s: dialoog, respecteren, waarderen, accepteren, tolereren, inleven, meeleven, gunnen en steunen, met als resultaat persoonlijke groei, versterking en culturele verrijking voor beide partners. Als zodanig vormen deze liefdesverhalen een belangrijke inspiratiebron voor en zijn ze tegelijkertijd een weerspiegeling van pluriform Nederland.

Projectleider Sahin Yildirim: “Dit boek laat zien dat de combinatie van twee culturen niet altijd eenvoudig is, maar dat mensen met  liefde en passie altijd in staat zijn om eventuele verschillen te overbruggen. Uit de interviews blijkt  dat dit een proces is van geven en nemen. Politici zouden hier de les uit kunnen trekken dat we onze samenleving cultureel kunnen verrijken, zolang  we bereid zijn de schouders eronder te zetten en ons flexibel en open naar elkaar op te stellen.”

Het boek ‘Grenzeloze liefdes ‘ zal  op 6 maart 2019 om 19.00 uur in Den Haag gepresenteerd worden. Geïnteresseerden kunnen het boek alvast bestellen  via de website www.grenzelozeliefdes.nl.